Til fods på Trækstien langs Gudenåen

Trækstien ved Gudenå – er en 74 km lang sti – der løber helt ude ved kanten langs åen – fra Silkeborg til Randers eller omvendt. Det er en vandresti, en trampesti, som man er sikker på har været der ligeså længe man har sejlet pramme op af åen, dvs. tilbage til begyndelsen af 1400-tallet.

Den første anlagte sti er fra begyndelsen af 1800-tallet, hvor blandt andre H.P. Ingerslev gennemførte en plan for pramfarten på Gudenåen, men først efter anlægget af papirfabrikken i Silkeborg blev det sat i system.

Der blev i 1842 oprettet en å-bestyrelse der nåede frem til en aftale mellem lodsejerne langs åen og pramfolkene, og opkrævede en afgift af prammene til vedligehold af ruten. I 1851-52 opnåede man en bevilling på finansloven til uddybning af åen og anlæggelsen af en ordentlig trækvej, hvor man fyldte op, anlagde stenkister over grøfter og byggede broer.

Da pramfarten var på sit højeste, blev trækstien omhyggeligt vedligeholdt, og der var til stadighed tilsyn med, at lodsejerne langs åen overholdt reglerne for udnyttelse af arealerne mellem stien og åen.

Wikipedia

OG det er det liv og den aktivitet, der har været her, vi nemt kan forestille os når vi går på trampestien langs åen – på stier der i dag er grusbelagte eller på laaaange træbroer på særligt våde steder. Der er kun få steder, man må gå gennem tætvoksende meterhøje siv og med stor sandsynlighed for at få våde sko – i hvert fald når man vælger at gå turen i august, hvor vandstanden i åen kan være høj.

Dag 1 – fra Randers til Ulstrup – 26 km

Det første stræk fra Randers til Ulstrup – 26 km – startede ved Regnskoven. Allerede her får man en stærk oplevelse af at gå langs åen – et stræk som mange mennesker nok kun kender fra et kig ud af en bilruden når man suser afsted på motorvejen E45. Og – ja – det er et fint kig – men meget meget finere nede fra stien langs åen.

De første 22 km ud af dagens 26 km – er superfint og tørt – men på de sidste 4 km er der steder hvor det er noget sumpet – dog ikke værre end at sokkerne bliver lidt våde – så det er godt at vores ‘Private Servicevogn’ holder klar til at modtage os i Ulstrup 🙂

Dag 2 fra Ulstrup til Tangeværket/Energimuseet i Tange

Fra Ulstrup – hvor der er meget fine opholdsfaciliteter, nye Sheltere, super toiletforhold mm. – vandrer man glad derudad på en nyetableret træbro. Det er en helt speciel følelse af – næsten at kunne gå på vandet og se og høre sivene bevæge sig i den svage vind langs broen – nyde de mange kanosejlere og deres stille padlen gennem vandet – opleve ænderne der har gemt sig i sivene, svømme ud i vandet, når man forstyrrer freden med traven på broen. Her er også et meget rigt planteliv – uendelige mange ‘Blåbåndede pragtvandnymfer’ og mange mange andre naturherligheder, som man kan læse om på de mange opstillede infotavler.

Turen går som en leg de første 3 km – frem til lige efter Bamsebo Camping – så begynder det at blive lidt vådt – ja – faktisk lidt meget vådt 😉

Så på et tidspunkt vælger jeg at gå op på Hagenstrupvej – forbi Busbjerg og følge den indtil et skilt viser ned til trækstien igen – ca. 1 1/2 km – Jeg kommer i snak med 3 kanosejlere – som lige er stoppet op for at holde en lille pause. De sagde at så vidt de kunne se ind på land – så stien fremefter fin ud, “Det kan dog godt være at den går helt ude ved kanten af en lille skrænt ned til åen”, siger de. “Fint nok” tænker jeg – men opdager hurtigt at her skal man holde tungen lige i munden – holde godt fat i grene og bevæge sig langsomt frem for ikke at skride ned i vandet – jo jo det går fint – men tankerne stryger i retning af – at have følelsen af – at være Alene i Vildmarken.

Den næste udfordring – ca 9 km fra Ulstrup – er så et sted hvor træbroen – af ældre dato – på min højre side – står under vand – og den står ikke bare under vand men væltede træer ligger også hen over den. På min venstre side er noget tæt bevokset krat og et blåt tov – påhæftet mange skilte med PRIVAT – jeg kan ane en lysning og en træterrasse på den anden side af krattet. På alle fire kravler jeg gennem krattet – kommer op på terrassen – hvor det midterste er gennemgang for trækstien og igen kraftigt markeret med PRIVAT på begge sider – og ser så at stien fortsætter simpelthen i vand flere meter frem. Ja – nu er der ikke andet at gøre end at traske igennem og få en herlig fornemmelse af at fødder får gratis fodbad i støvlerne. Det mest ærgerlige ved den oplevelse er at jeg totalt glemmer at tage nogle fotos – kunne ellers godt se en Selfie af mig på alle 4 og totalt mudret til 🙂

Efter at have fjernet det værste mudder, går det igen derudad med en sjov svuppende lyd et godt stykke tid. Et stykke henne opdager jeg at hvis jeg havde gået modsat retning ville jeg være blevet advaret om at stien er lukket pga. for høj vandstand – om jeg har overset et sådant skilt – på min vej – skal stå hen i det uvisse.

I Bjerringbro holder min private ‘Servicevogn’ – vi køber en mega herlig frokost i Bjerringbro Idræts- & Kulturcenter – kan anbefales.

Tilbage til ruten – hvor mit mål for dagen er Energimuseet ved Tange Sø – og nu er trækstien en ren fornøjelse. Det er sommer og sol, det er varmt, og fuglene fløjter og mine mundvig når konstant op til ørerne – det er simpelthen guld at være “Den glade Vandrer” – møder og snakker med en masse mennesker på min tur ? ❤️

Dag 3 – fra Silkeborg til Energimuseet ved Tange sø – 36 km

Link til Endomondo – hvor strækningen kan ses

Vælger at starte i Silkeborg og slutte ved Tange sø, hvor jeg også sluttede i går. Igen igen et fantastisk stræk, som fra Silkeborg til Resenbro går på meget fine grusstier.

Langt det meste af strækningen fra Resenbro til Svostrup Kro er på en nyanlagt træbro eller hævet grussti. Her er jeg total solgt!! Så er det sagt. At vandre med siv og vand på begge sider af stien – kan slet ikke med ord beskrives – det må opleves.

Strækningen er også rigtigt godt besøgt af vandrer, cyklister og ikke mindst kørestolsbruger. Jeg talte med én af dem, en herre, som var meget meget glad for at også han – med sin kørestol – kan trille en tur ud i naturen – altså helt derud, hvor det kun er naturens lyde man kan høre – Ih altså hvor er det dejligt at høre og opleve at alle har brug for at få naturen tæt på, at mærke, at høre og ikke mindst at dufte den.

Og a pros pros – dufte – så er det fantastisk hvor mange forskellige dufte man får gennem systemet på en sådan vandretur – det er lige fra de mange forskellige blomsterdufte, dufte fra skoven og af skovbunden – til markerne med det nyslåede hø/korn.

Fra Kongensbro til Energimuseet – ca 14 km – går stien på snoede stier gennem skov, meget skov.

Efter 36 km holder min private ‘servicevogn’ igen klar – jeg har gennemført vandring på Trækstien – 74 km – de første 26 km sammen med et af mine skønne børnebørn – en uerstattelig oplevelse, hvor vi kommer meget tæt på hinanden – vi snakker og snakker om alt – så meget at hun siger “Mormor jeg har helt ondt i halsen af at snakke så meget” 🙂

Turen kan på det varmeste anbefales – og selvom folkene bag planlægningen af Trækstien anbefaler at gå i maj/juni pga vandstanden – så vil jeg sige at alene den oplevelse – at gå rundt i siv, der er meget højere end een selv – er våde fødder værd.