Til fods Røsnæs rundt

Røsnæs Rundt er en 25 km vandrerute – på et – for mange mange – ukendt stykke Danmark. Og det er synd – for her står naturoplevelser i kø – her er storslåede overdrev og stejle klinter, her er skov, hav, lys og luft og her er udsigter over havet, over landskabet, der tager pusten fra een.

Området er på den sydlige side af ruten ret kuperet – med skrænter der er 20-30 m. høje. Såååe, ja – man får pulsen op – og for hver top men bestiger, viser der sig endnu en bjergtagende udsigt. Flere steder på ruten går man nede på stranden, en strandbred som er fyldt med forskellige, spændende stentyper, der vidner om isens vandring over Skandinavien. For halvøen Røsnæs er nemlig – som det øvrige Danmark – formet af istiden for 17-18.000 år siden. Da isen smeltede efterlod den en serie af bueformede randmoræner fra Sjælland til Fyn – og Røsnæs er den østlige del af en sådan randmoræne, en randmoræne der fortsætter undersøisk til nordspidsen af Fyn.

Rundt om på strækningen er der masser af bænke og enkelte steder støder man på opholdssteder udført i træ, flot integreret i naturen. Meningen er, at disse platforme er med til at iscenesætter landskabet og fortælle en historie om netop dette særlige sted på Røsnæs.

På vej “Hjem til Aarhus” 🙂 blev det besluttet at vandre turen ?. Vandreskoene var i bilen, ligesom rygsækken med en flaske vand og et regnslag. Det blev dog heldigvis ikke nødvendigt at tage det i brug – vejret holdt tørt præcist til jeg satte mig i bilen igen. Klokken var omkring 16 da jeg startede – så jeg gik den relativ hurtig – den effektive tid var på præcis 4 timer, hvortil der så skal lægges ca 1 time til diverse fotostop. Men jeg vil dog anbefale at bruge lidt længere tid, og snuppe forskellige afstikkere. Her er såå meget at se og opleve.

Jeg startede ved Naturrummet, på Røsnæsvej 233, 4400 Kalundborg – gik på den sydlige side først – den side der er meget kuperet – ud til Røsnæs Fyr – og videre på nordsiden som er noget mere flad og sluttede igen hvor jeg begyndte.