Til fods i det grønne Århus

20 km til fods. Og det er hårdt. Men hvorfor er det det? I juni vandrede jeg jo Hærvejsmarchen 2 x 45 km på 2 dage. Så kan sølle 20 km vel ikke betyde noget. Men det kan de. Jeg har ikke vandret i næsten 2 måneder. Vi har sejlet og nydt denne sommer til søs. Og det har været mega fedt. Men da vores båd kun er 30 fod – ja så er det ikke mange skridt man kan gå her. Har selvfølgelig gået lidt når vi var i land, men slet ikke nok. Konklusion, konditionen falder lynhurtig, så nu skal der trænes op igen.

Min vandretur starter på Brabrandstien, der hvor den krydser Silkeborgvej. Det er en strækning langs Århus Å, en strækning hvor naturen har fået lov at boltre sig og hvor man ikke har fornemmelsen af at være inde midt i byen. Her er plantet en del bærbuske og frugttræer og på sjove og finurlige skilte langs åen skriver smagpaaaarhus.dk  “Smag mig”, “Ta’ mig med hjem” og “Sylt mig.”
Da er da fedt.

Stien fortsætter ind forbi Godsbanen og et grønt areal kaldet Midtbyboulderen og Åparken – Her er hængekøjer og klatrevægge og her kan man Boulde – altså klatre – hele sommeren. Det er Århus Klatreklub, der står for det. Som forstadsbonde til Århus, anede jeg intet om det – så – fedt at vi har Mr. Google – når man vil vide mere.

Videre ind ad Vestergade og hvor den krydser Århus Å, opdager jeg et brogelænder på begge sider af Smedens bro – som den kaldes – der består af bemalet støbejern – og som viser et par finurlige figurer og en sjov alternativ udgave af byvåbenet.

Også Mølleparken er blevet omdannet til et grønt og levende byrum, med mange forskellige opholds/siddepladser. Her er en livlig aktivitet af folk der mødes, snakker, læser, spiser madpakke etc – og der er rigelig plads til alle i det store park rum. Nyder virkelig at se hvordan naturen er kommet til byen – og har skabt et skønt levende grønt miljø.

Herfra Mølleparken og langs Århus Å – som jo siden starten af 90’erne og frem til midten af 10’erne er blevet fritlagt – er der anlagt en promenade med træterrasser ned til åen. En fryd for øjet. Er stolt over at bo her.

Jeg skal møde Rikke – vi har en Café-Date. Det har vi en gang imellem. Det er hyggeligt at være sammen på den måde.
Nåh – ja – og også på Café området er der forresten sket rigtigt meget siden jeg kom til Århus i 1986. Der dukker konstant små nye og hyggelige steder op, og det er ikke bare på de gader vi kender men også inde i baggårdene er der de seneste år dukket rigtig mange op.
Vi vælger et sted med udeservering – det er der nu i øvrigt langt de fleste steder, også om det så bare er 3 stole og en trallebænk på fortovet – ja så serveres der Latte og meget andet lækkert.
Vi får udleveret et bordnummer – et løg med indridset tallet 56 – “Ja kun fantasien sætter grænser for kreativiteten” – tænker jeg. 
Selv om jeg er vokset op med god gammeldags dansk mad – så må jeg indrømme – at det kan jeg godt være foruden. Jeg elsker alt det rustikke og grønne mad – der er sat sammen på mange alternative måder, anrettet på brædder, fliser eller gamle forskellige porcelæns fade og serveret på service, hvor ikke 2 tallerkner – ej heller bestikket – er ens. Altså – reuse – i stedet for at recyckle – en hjælp til at spare tid, penge, energi og ressourcer – det er da et godt led til en sundere verden.

Inden vi ser os om er der smuttet godt 3 timer. Hun tager bussen hjem og jeg går videre mod Studstrup.

Første stræk går jeg omkring havnen. Også her er der sket kæmpe store forvandlinger i løbet af ganske få år. Og også her er jeg ret betaget af alt det nye. Før var havnen et trist og kedeligt uinteressant og ildelugtende havneområde – i dag er de fleste gamle bygninger revet ned, og erstattet med nye. Kun de bevaringsværdige har overlevet. Og det er godt. Der er “ryddet op”. Et mix af gammelt og nyt giver et helt specielt og varmt miljø.

Vejret har annonceret kraftige regnbyger – hvilket holdt stik, så jeg i nyhederne da jeg kom hjem – men ikke lige her hvor jeg går. Ikke en dråbe på den 20 km lange tur. Jeg går til Skæring Strand, hvor jeg takker ja til at blive kørt det sidste stykke.