Ved Gudenåens udspring

En sjælden gang kan der lige smutte en lille naturoplevelse ind i bloggen – som ikke er vandretur – i første omgang.
Men næste gang – bliver det til fods – det her sted  skal opleves igen 🙂

Det er vinter det er koldt, -2˚ og solen skinner. Vi har været til dejlig frokost ved min gamle mor og Verner i Tørring og nu skal vi hjem. Det mega smukke vintervejr gør dog at vi må køre en omvej inden vi skal ramme motorvejen, og da vi netop lige talte om Gudenåens udspring og hvor det egentligt er – finder vi det på GPS`n og kører i den retning.

Her er vi så – kigger lidt omkring og får taget nogle fotos. Beslutter at det sted må besøges til foråret.

På modsatte sid af vejen går der en trappe op til et højdepunkt, der må jeg selvfølgelig op. En formidable udsigt herfra.

Vi fortsætter turen og kommer til Rørbæk Sø og heldigvis når jeg lige præcis at skyde en række foto af solnedgangen.

www.visitjuelsminde.dk skriver:

Gudenåens udspring

På den jyske højderyg har Gudenåen og Skjernåen sit udspring. Gudenåen er med sine ca. 160 km Danmarks længste å, hvorved Skjernåen er den vandrigeste. På sin vej fra Tørring til Randers bugter Gudenåen sig gennem vidt forskellige naturlandskaber.
Den dal hvor Gudenåen har sit udspring, byder på et væld af naturoplevelser. Området danner ramme for flere kildevæld, som hver især forsyner enten Gudenåen eller Skjernåen med rent og koldt vand. Der ses jævnligt fiskehejre, musvåger og sågar ravne i området.
Der er lavet forskellige vandreruter, hvor man bliver ledt rundt langs Gudenåen og tilbage igen. Ved en af vandreruterne bliver man ført forbi resterne af Danmarks første badeland.

Danmarks første vandland
Ved Gudenåens udspring, kan man se resterne af Danmarks og formentligt Europas første badeland. Det første bassin blev bygget omkring 1920. Det var oprindeligt tiltænkt som vandtrug til dyrene på markerne, men områdets børn og tjenestefolk begyndte hurtigt at bade i det. I 1938 blev der bygget flere bassiner, og senere samme år blev det officielt åbnet som badeland.
Foruden badebassinerne kunne man finde både karrusel og vandruchebane. Vandruchebanen var bygget af træ, og man brugte lærredssække som var smurt med en slags tjære, for at de nemmere skulle glide af sted. Når man tog en tur i vandruchebanen, var det forbundet med en vis risiko for at få splinter i kroppen. I 1943-44 kom der også en lille restaurant til badelandet. Her kunne købes kaffe og kage.
Der blev også afholdt sportsfester med bl.a. ringridning og håndboldtuneringer. På en god varm sommerdag kunne stedet tiltrække op til 400 gæster som hver skulle betale en entre billet til 25 øre. Det vides ikke med sikkerhed, hvornår badelandet blev lukket, men man formoder at det var et sted i årene 1947-1950. Flere badelande er sprunget frem overalt, men Danmarks første badeland er et stykke spændende Danmarkshistorie.